"En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant."
Julen 1983 skakas en villa i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Som en indian, säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå. Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans.
Andrev Walden romandebuterar med en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster, om den långa skuggan av ett mirakel men framför allt om män.
Efter första 30 sidorna ville jag inte läsa mer, var rädd att boken skulle ta slut. Nu är den slut, men det gör inte så mycket för jag kommer läsa om den inom kort. Det här var en bok precis i min smak. Att beskriva de svåraste sakerna med enkla ord och humor är svårt, men i den här boken blev de fint och ofta roligt!
Givetvis har jag också läst boken om de där jävla karlarna, Karenina motstår icke en sådan en titel. Till min stora glädje kan jag den här gången stämma in i jubelropen som skallar genom bookstagram. Andrev Walden skriver som hamstern springer i sitt hjul; snabbt, lätt, fokuserat och som om alltsammans vore ett skämt. Walden tar plats som bokens clown och håller via det originella och underfundiga språket läsaren underhållen men också på distans, det tycker jag är ett plus. Det hade varit plågsamt synd om lilla Andrev annars.
I romanens skeva exposition framkommer att det här är en sann berättelse om när berättarjaget hade sju ”pappor” på sju år. Texten är tillräckligt intressant utan meningslösa sanningsanspråk, menar jag. Sen följer en uppväxtberättelse om pojken utan egenskaper, mamma världsmästare i korsdrag och pappa okänd.
”Det blir sommar och det blir en ny pappa. Jag ser aldrig hur det börjar, plötsligt är han bara där. Han kliver ur en röd Volvo 240 kombi och pussar mamma på munnen. För några pappor sen hade det förbryllat mig men nu börjar det gå upp för mig att pappor är som väder och växtvärk. Man väljer inte när de ska börja eller sluta, inte ens mammorna har något omedelbart inflytande över deras närvaro, de bara kommer så får man klä sig rätt eller bita ihop. Det går ju alltid över.”
De jävla karlarna är mammans olika män som har det gemensamt att pojken överväger att kalla dem pappa och att de är mer eller mindre idioter. De kallas Växtmagikern, Mördaren, Konstnären, Kanotisten etcetera. Pojken är liten även när han blir större och rädd för vuxna män, han har för trång förhud och en vän han delar allt med. När en av ”papporna” är på väg att dränka hans mamma blir han som förstenad. Det är hans lillasyster som räddar mamman.
Berättelsen är kronologisk med prolepser där den vuxne författaren hoppar in och stillar läsarens oro angående hur det går sen längre fram. Walden lyckas väl att undvika sentimentalitet och självömkan men utan att slarva bort det allvar som faktiskt finns här mellan raderna. Berättelsen är helt fri från pedagogik och slutsatser. Det är skönt.
Jag älskar hur ”händer springer på ratten”, ”blickar vräker sig” eller ”trillar”, vetekransbiten är så stor att den ”har innerkurva”. Men det är också en otroligt grabbig text (jämför Häng city). Sexfixeringen känns inte bara omogen utan ofta osmaklig. Att hans mamma är uppträdd på en av papporna som ett ”tättslutande ventilgummi” är liksom för mycket information.
Och denna bristfälliga stackars mamma lever ju. Boken är tillägnad henne, ”(Obs. ej passivt aggressivt)”. Det måste ha varit VIDRIGT för henne att läsa boken och se den spridas runt i världen. Författaren delar frikostigt med sig av lilla Andrevs tillkortakommanden. Han saknar mod, gör bort sig, plågar djur, får stryk av en tjej och annat som man förstår är skamligt för honom, men han är ett barn i berättelsen och därför fri från skuld. Men mamman.. nej det känns inte moraliskt riktigt riktigt med det där sanningsanspråket (jämför Fjärilsvägen).
Det hade varit likt mig att irriteras av överflödiga detaljer och att det ska vara lustigt hela tiden, men det är först på slutet jag tycker det blir lite för mycket. Jag gillar verkligen Waldens språk och vill gärna läsa mer av honom.
Mer en svag 4a än en stark, men skit i det. Roligt, sorgset och en språklig fröjd. Stor igenkänning också, eftersom jag är bara lite yngre än författaren, och sånt gillar man ju!
En helt underbar bok. Historien är effektivt berättad i korta kapitel där Andrev Walden med sin otroliga iaktagelseförmåga och sitt lite egna språk bygger en värld med platser och karaktärer som jag kommer bära med mig en lång tid framöver. Skrattade rakt ut åt vissa formuleringar, samtidigt som det också finns ett mörker i berättelsen där vissa scener är nattsvarta.
En mycket stark 4 och en av de bästa uppväxtskildringarna jag läst på mycket länge. Han har verkligen förmågan att skriva om det riktigt mörka med mycket humor. Det kan liksom vara fnissigt trots att det nästan är misär ibland. Roligt också att mycket utspelar sig i Norrköping och Söderköping (och även lite Gamleby!). Brukar aldrig känna det, men den här kommer jag vilja läsa om!
När jag såg att Gerhard Hoberstorfer är inläsaren beslutade jag att vänta med att läsa tills den blev tillgänglig på Storytel. Och det var igår.
Påminner på något sätt om genomslagskraften hos Torbjörn Flygts Underdog . Påminns också om hur en släkting brukar berätta om sitt första katastrofala sommarjobb på Stavsjö Värdshus på 70-talet.
Betyg: 4,5 av 5 - Andrev Walden har tidigare gett ut en krönikebok, som jag inte har läst, men definitivt ska. Men den här boken, hans andra, är en roman. Eller om man ska kalla den en biografi, eftersom den är författarens uppväxtskildring. Den är i alla fall mycket bra. Välskriven, lättläst, rolig, tragisk, och väldigt bra. Kan varmt rekommendera den. Jag lyssnade på boken, som var bra inläst av Gerhard Hoberstorfer.
En nästintill perfekt bok. Ville inte att den skulle ta slut men längtade samtidigt efter att få ge den 5 stjärnor. Hoppas Walden skriver fler romaner!!!
Ja det är bara att stämma in i hyllningskören, Jävla karlar är en fantastisk roman. Andrev Walden påminner på vissa vaga sätt om Fredrik Backman. Han skriver om jobbiga saker men på ett humoristiskt sätt. Ibland skrattar man och ibland vill man bara hoppa in i texten och skydda barnet Andrev vars perspektiv vi följer. Han är också en mästare på att gestalta karaktärer med ganska små medel som gör att de känns levande och som riktiga människor.
Det är en uppväxtskildring full av referenser och nostalgi men där den viktigaste beståndsdelen är männen hans mamma dejtar under hans uppväxt. Från barnets perspektiv hör vi om hur han påverkats av dessa män som alla har något gemensamt: de är inte bra män. Och de dras till mamman som flugor.
Det handlar också ganska mycket om en pojkes sexuella uppvaknande med mer eller mindre rumsrena upplevelser.
Det bästa med Jävla karlar är nog ändå språket. Andrev Walden skriver så ofantligt bra.
Underhållande från start till slut. Just Waldens sätt att kunna formulera sig på ett så unikt utifrån ett barns perspektiv är fenomenalt. Detta gjorde att första halvan blev extra bra, då man aldrig läst något liknande tidigare. Skulle rekommendera denna för typ alla.
En sträckläsning där både story och språk bidrog till en mycket säregen läsupplevelse. Gillade särskilt slutet och hur Walden får mig att skratta även i de mest märkliga situationer.
Har läst drygt halva och har noll sug att läsa klart. Men den är bra! Jag vet vad som skulle få den upp till fem stjärnor (det är en aning radikalt): en handling.
Walden skriver eget och lättsinnigt om relationer och barndomsupplevelser som formar. Till en början helt uppspänt på olika "pappor" som kommit och gått under hans uppväxt, för att sedan mot tonåren fransa ut mer i ren coming-of-age-skildring. Där tyckte jag texten tappade lite av sin snillrikhet - det blev liksom lite formlöst mot slutet, och då hade jag dessutom börjat bli lite mätt på allt det finurliga och detaljskildrade.
Papporna är sorgliga figurer som alla blir plågoandar på sina egna vis, men jag tycker - trots allt - att mamman skrivs fram med någon slags kärlek. Hon älskar att göra korsdrag, hon gråter framför ratten, hon skrattar med Lilla Molnet och suckar över alla jävla karlar. Hon känns verklig och komplex, så som vi människor är. Hela boken är faktiskt skriven på ett sätt som skildrar hur det kan vara att vara människa, både tragik och komik samsas på sidorna. Därav väl värd sitt Augustpris.
Kanske är jag för snål med betyget. Jag gillar den verkligen. Samtidigt tycker jag nästan den har blivit lite väl hypad, för den kommer nog inte stanna med mig lika länge som annat jag läst. Men missförstå mig rätt: En FRÖJD att läsa!
Andrev Walden var för mig ett helt okänt namn när jag fick ett inköpsförslag på hans bok Jävla Karlar. Sedan dess ser jag honom och boken överallt, så när den kom tillbaka i fredags och nästa person i kön inte skulle kunna få den förrän idag (måndag) tog jag hem och läste Jävla karlar över helgen.
Andrev är en fyra-fem år när han får klart för sig att Växtmagikern inte är hans biologiska pappa. Det är bara småsyskonen som hör ihop med honom och det gör Andrev otroligt glad och lättad. För han är inte något vidare... Växtmagikern, och efter honom kommer det andra män. Sådana som Andrev kanske ska kalla pappa. Riktigt struliga, lite mindre struliga...
Men jag tycker genast bättre om honom för jag är nästan säker på att jag tycker om poliser. Växtmagikern tyckte inte om poliser, han kallade dem systemets väktare men jag har ingenting emot systemet. Jag vet inte exakt vad systemet är men det verkar vara ordning och reda där. Lönekuvert, färgteve, pojkar med egna rum och pappor som åker till jobbet i raka bilar. s. 85
Sju olika "pappor" på sju år och i botten finns hela tiden funderingen om den där mannen han aldrig mött.
Jävla karlar är en uppväxtskildring av absolut bästa slaget! Vi följer hela tiden Andrev och hans blick när han är fem, åtta, tio, tonåring. Det är ofta sorgligt och brutalt, men på ett barns sätt återger han det inte riktigt så. Nej tvärtom! Jag skrattar, högt, flera gånger under läsningen. Andrev Waldens formuleringskonst och språk är en njutning.
Efter köttgrytan kommer en fasansfull efterrätt av gelé och sen vill Drängen visa oss korvskafferiet. Jag tycker det låter som ett bra skafferi men bara tills jag får se det. Det är dåliga korvar. De liknar inga korvar jag sett förut. De är bleka och knöliga och jag kan skymta deras inre för skinnen är genomskinliga. Jag vet att korvar är tarmar stoppade med kött och inälvor, det vet alla, men det här är första gången jag ser korvar som inte försöker lura mig. s. 69
Det är ett tag kvar på 2023, men jag vågar nästan lova att Jävla karlar kommer att vara Årets Bästa Boken enligt mig. Rekommenderas å det varmaste!
Kanske en lite svag fyra? Bitvis briljant, alltid underhållande och finurligt, men kanske lite väl flyktigt för min smak. Men rekommenderas utan tvekan.
Jag är ambivalent avseende denna bok. Det är en trevligt skriven bok, men jag tycker den glättiga tonen blir märklig i förhållande till de hemskheter som skildras i boken. Allt det som jag är särskilt nyfiken på lämnas oskrivet; känslorna, reflektionerna och faktisk påverkan som uppväxten lett till.
Objektivt tragisk, men fruktansvärt rolig. Det borde inte gå, men Andrev Walden har lyckats. Är man 70-talist så är detta också verkligen en tripp down memory lane. Gerhard Hoberstorfer gör en fantastisk inläsning. För övrigt hoppas jag att alla jävla karlar skäms när de läser den.
3,75 men ratear upp till 4. Jag tycker kanske inte att boken är så bra som hyllningskören vill hävda MEN Andrev skriver mycket bra och det är underhållande läsning.